top of page

Kujakissayhteisön säännöt ja tavat

Kujakissayhteisön tärkein sääntö on seuraava: Kun astut kaksijalkalaan, et pääse enää koskaan sieltä pois.

Tämä on tapa, jolla yhteisö kerää lisää jäseniä riveihinsä. Uusille jäsenille määrätään aina ympärivuorokautinen valvonta, jotta he eivät pääse karkuun. Uudet jäsenet eivät saa poistua yksin pesästä ennen kuin he ovat ansainneet yhteisön johtajan luottamuksen.

Jokainen yhteisön jäsen, joka kohtaa kaksijalkalassa tuntemattoman kissan, on velvoitettu viemään tunkeilijan johtajan luokse tai tarvittaessa tappamaan hänet. Tappaminen on vaihtoehto vain silloin, jos kissa yrittää paeta, eikä ole keinoa saada häntä elossa johtajalle.

 

Yhteisöllä on johtaja, joka päättää kaikista yhteisön asioista. Useimmiten johtaja luopuu vanhoilla päivillään johtajuudestaan, luovuttaen sen miltei aina jollekin jälkeläisistään. Jos johtaja kuolee, uudeksi johtajaksi nousee kissa, joka on tappanut edellisen johtajan. Mikäli johtaja kuolee muuten kuin toisen tappamana, valta siirtyy hänen vanhimmalle jälkeläiselleen. Ellei jälkeläisiä ole, yhteisön jäsenet voivat itse päättää uuden johtajansa. Jos yhteisymmärrykseen ei päästä, vallasta voidaan taistella.

 

Kujakissayhteisön jäsenet eivät saa poistua kaksijalkalasta ilman johtajan lupaa. Koskee myös metsästämistä kaksijalkalan ulkopuolella.

Partiot ja ruoan etsiminen

Kujapartiot

Joka päivä johtaja järjestää kujapartioita ympäri kaksijalkalaa. Yleensä päivän aikana järjestetään yhteensä kolme kujapartiota. Kujapartioiden tehtävänä on etsiä kaksijalkalaan eksyneitä kissoja ja viedä heidät johtajan luokse.

Kujapartioihin osallistuu tavanomaisesti kolmesta viiteen kissaa ja partion johtajana toimii aina täysikasvuinen ja täysivaltainen kujakissa.

Metsäpartiot

Metsäpartiot ovat tulleet Yhteisöön vasta vastikään vallanvaihdon jälkeen. Metsäpartioiden tavoitteena on laajentaa Yhteisön aluetta, löytää uusia jäseniä metsästä ja saalistaa kujakissoille parempaa ruokaa.

Johtaja järjestää metsäpartioita kaksi päivässä; toinen auringonnousun aikaan ja toinen auringonlaskun aikaan. Metsäpartioihin pääsevät osallistumaan vain täysivaltaiset yhteisön jäsenet, eikä luottamussyistä valvottuja laiteta metsäpartioihin ollenkaan.

Metsäpartiot liikkuvat kaksijalkalaa ympäröivissä metsissä ja merkkaavat hajälkiään sekä saalistavat ehtiessään. Yleensä metsäpartioihin kuuluu neljästä kuuteen kujakissaa.

Ruoan etsiminen kujilta

Kujakissayhteisö hankkii ruokansa pääsääntöisesti kaksijalkalan kujilta. Yleensä ruoka löytyy kujien varrella olevista metallisäiliöistä, eli roska-astioista. Kissat kaivelevat niitä löytääkseen kaksijalkojen poisheittämiä tähteitä, rottia tai muuta syötävää. Kuten klaaneissakin, ruokaa etsitään koko Yhteisölle. Kun ruoanetsintäpartio palaa Yhteisön pesään, löydetyt ruoat jaetaan koko Yhteisön kesken.

Ruoanetsintäpartioissa on keskimäärin kolmesta viiteen osallistujaa ja niitä järjestetään noin kolme kertaa päivässä.

Yhteisön jäsenten arvot

 

Hyödyttömät:

Yhteisön jäsenet, jotka eivät pysty olemaan Yhteisölle hyödyksi esimerkiksi ruoanhankkimisessa tai partioimisessa vamman, sairauden tai korkean iän vuoksi. 

 

Pentu-ikäiset:

Pennut eivät saa poistua pesästä ennen kuuden kuun ikää. Silloinkin heidän on oltavia kykeneviä loikkimaan itse sisälle pesään.

Nuoret:

Nuoret, eli oppilasikäiset kujakissat ovat yli kuusikuisia kissoja, jotka harjoittelevat elämää Yhteisön pesän ulkopuolella. Nuorille ei nimetä tiettyä kissaa, joka huolehtii kissan opettamisesta ja koulutuksesta, vaan tämä on jokaisen täysivaltaisen ja täysikasvuisen kujakissan vastuulla.

Nuoret kujakissat eivät saa poistua kaksijalanpesästä ilman täysikasvuista jäsentä, vaikka heillä olisikin Yhteisön johtajan luottamus.

Täysikasvuiset:

Täysikasvuiset jäsenet ovat soturi-iän saavuttaneita kissoja, joiden tehtäviin kuuluu kujapartioissa käyminen ja ruoan etsiminen kaksijalkalan kujilta. Mikäli johtaja niin määrää, täysikasvuisten kujakissojen tehtäviin kuuluu myös nuorten opettaminen esimerkiksi taistelemaan tai partioimaan.

Parantajat:

Yhteisössä jokaiselle kissalle opetetaan yrttitiedon ja parantamisen perustaidot (jokaisella yhteisöläisellä tulee olla 1tp jommassakummassa taidossa), jotta jokainen on kykeneväinen hoitamaan tarvittaessa itseään sekä muita, mikäli parantajia ei ole saatavilla. Tästä opetuksesta vastaavat parantajat, joiden päällimmäinen velvollisuus partioimisen ja ruoan etsinnän rinnalla on loukkaantuneista ja sairaista huolehtiminen. Heillä on oikeus - tai pikemminkin velvoite - lähteä kesken partion, mikäli heidän apuaan tarvitaan jossakin muualla, ja toistaiseksi vain heillä on oikeus Yhteisön johtajan lisäksi käydä omin päin metsässä keräämässä yrttejä. 

Kuitenkin on määrätty niin, että kumpikin parantaja ei saa lähteä samaan aikaan ulos keräämään yrttejä tai partioimaan, vaan toisen on aina jäätävä Yhteisön pesään päivystämään hätätilanteen varalta. Parantajat pitävät varastoaan keittiössä sijaitsevassa komerossa, jossa kaksijalat tapasivat säilyttää ruokailualustojaan (astioita). 

Parantajaksi valitaan yleensä täysikasvuinen kissa, jolla on tehtävään vaadittavat taidot (150KP + taidoissa oltava vähintään 2tp sekä yrttitiedossa että parantamisessa). Parantajaksi pääsemistä voi myös suoraan anoa Yhteisön johtajalta, joka arvioi, onko asemaan pyrkivä kissa tarpeeksi taidokas ja luotettava tehtävään. Parantajalla täytyy olla Yhteisön johtajan ehdoton luottamus, sillä tällä on oikeus kulkea yksinään metsässä. Mikäli parantaja rikkoo tämän luottamuksen, hänet erotetaan asemastaan ja alennetaan Valvotuksi, samalla menettäen luottamuksen myös Yhteisön silmissä.

Mikäli toinen parantaja kuolee tai eläköityy terveydellisistä syistä johtuen eikä Yhteisössä satu juuri sillä hetkellä olemaan ketään, jolla olisi 2 taitopistettä parantamisessa ja yrttitiedossa, tehtävään valitaan sijaiseksi joku satunnainen, kunnes sopiva vaihtoehto löytyy. Sijaisen päätehtävä on autella kokeneempaa parantajaa hoitoa kaipaavien kissojen kanssa, mutta tämä ei saa lähteä yksin tai ilman lupaa metsään keräämään yrttejä toisin kuin täysivaltainen parantaja.

Johtaja ja hänen perijänsä:

Nimensä mukaisesti johtaja johtaa Yhteisöä. Hän ei jaa valtaa muiden kanssa ja latelee siis itse säännöt minkä mukaan toimitaan. Yhteisön johtajan ei ole pakko osallistua partiointiin tai muihin Yhteisön askareisiin mikäli ei itse halua.

Johtajan perijöitä ovat hänen jälkeläisensä. Perijöiden asema on hieman parempi kuin tavallisten kissojen, sillä yleensä joku heistä perii Yhteisön johtajan aseman vanhempansa kuoltua/siirryttyä viettämään eläkepäiviään. Perijät eivät kuitenkaan voi luistaa tehtävistään asemansa varjolla tai komennella muita oman mielensä mukaan.

Valvotut jäsenet

Valvotut jäsenet ovat kissoja, jotka ovat vastikään tulleet Yhteisöön tai eivät muusta syystä ole vielä ansainneet johtajan luottamusta. Johtajan luottamuksen voi ansaita todistamalla jotenkin olevansa oikeasti uskollinen Yhteisölle.

Valvotut yhteisöläiset eivät koskaan saa poistua leiristä ilman valvojaa, jonka täytyy olla täysikasvuinen ja täysivaltainen Kujakissayhteisön jäsen. Jokaista ulkona liikkuvaa valvottua jäsentä varten on oltava yksi valvoja. Ei ole siis mahdollista, että partioon osallistuisi kolme valvottua ja kaksi täysivaltaista jäsentä, koska tällöin jokaiselle valvotulle ei riitä yhtä valvojaa.

Valvotut jäsenet eivät voi johtaa kujapartioita tai lähteä ulos pesästä kun tahtovat. Koska Yhteisön arki on kiireistä, valvotut harvemmin pääsevät ulos muulloin kuin partioidessaan. Valvotuilla ei ole valtaa komentaa täysivaltaisia kujakissoja viemään heitä ulos esimerkiksi kävelylle.

Kun valvotulla on kirjoitettu kymmenen tarinaa Kujakissayhteisön valvottuna jäsenenä, hän voi ansaita Yhteisön johtajan luottamuksen. Tätä varten valvotun kissan on täytynyt noudattaa sääntöjä mukisematta. Jos näiden kymmenen tarinan aikana valvottu on rikkonut/yrittänyt rikkoa Yhteisön sääntöjä, aiheuttanut ongelmia tai aiheuttanut muulla toiminnallaan epäluottamusta, joutuu hän olemaan pidempään valvottuna. Ylläpito hoitaa hahmojen siirtymiset ei-valvotuiksi, eli kymmenen valvottuna kirjoitettua tarinaa ei automaattisesti siirrä hahmoa täysivaltaiseksi jäseneksi.

 

Poikkeuksena voidaan sopia jokin toinen tapa, jonka kautta Valvottu voi todistaa uskollisuutensa. Niistä sovitaan EmppuOmpun kanssa kissa- ja tilannekohtaisesti; ei onnistu ilman todella hyviä perusteluja.

Karkaaminen

Yhteisöstä karkaaminen on vaikeaa ja ehdottomasti kiellettyä. Mikäli kissa karkaa Kujakissayhteisöstä, hänen peräänsä lähetetään kissoja hakemaan karkuri takaisin.

Mikäli toivot hahmosi karkaavan Kujakissayhteisöstä, sitä on kysyttävä ylläpidolta vieraskirjasta. Koska Yhteisöstä karkaaminen on tiukan kurin ja sääntöjen vuoksi haastavaa, ylläpito arpoo pääseekö hahmo karkuun vai ei. Sääntöjen kireyden vuoksi hahmolla on vain 25% mahdollisuus päästä karkuun, 50% mahdollisuus jäädä kiinni ja saada rangaistus sekä 25% mahdollisuus epäonnistua, mutta syystä tai toisesta hän ei jää kiinni yrityksestään = ei saa rangaistusta. Mikäli karkaaminen epäonnistuu, mutta hahmo ei jää kiinni, hän voi yrittää karkaamista uudelleen aikaisintaan kahden viikon kuluttua, eli pelaaja laittaa silloin taas viestiä vieraskirjaan ja sama arvonta toistetaan uudelleen.

Harkitsethan karkaamisyritystä tarkkaan; mikäli arpa sanoo, että hahmo ei pääse karkuun, ei suunnitelmaa voi enää perua vaan hahmon on yritettävä karkuun.

Jos hahmo jää kiinni karkaamisesta/sen yrittämisestä, hänet palautetaan takaisin Kujakissayhteisöön. Rangaistuksena kissa alennetaan valvotuksi ja mahdollisesti hän on alkuun jonkin aikaa vankina, jolloin hän ei saa poistua pesästä ollenkaan. Kun hahmo alentuu valvotuksi, tällä on taas kirjoitettava vähintään kymmenen tarinaa valvottuna ennen kuin hän voi olla taas täysivaltainen Yhteisön jäsen. Hahmo voi yrittää karkuun uudelleen aikaisintaan sitten, kun hän on ansainnut johtajan luottamuksen.

bottom of page